Sofia Event Center, България, София
Начало: 2024-10-26 18:00
Sofia Event Center, България, София
Rhum Clément – какво е специалното и различното в категорията Агриколен ром (Rhum Agricole)
Лектор: Audrey Bruisson - Marketing and Advocacy Director for Rhum Clément at Spiribam
Мастъркласът е подходящ за бармани, бар мениджъри, управители в хотели и ресторанти, както и любители на ром еликсири. Ще може да се насладите на аперитивен коктейл за начало, след което ще надградим с отлежали ромове, които са подходящи за чиста консумация.
Ще опитаме 5 рома х 20 мл от:
Лектор: Audrey Bruisson - Marketing and Advocacy Director for Rhum Clément at Spiribam
Одри Бруисон е родена на о. Мартиник и цял живот е била свързана с хората, културата и традициите на острова, от който се ражда ром Клемон.
Естествена стъпка в нейния живот е да започне работа в компанията, която дистрибутира рома в повече от 80 държави по света. От 2012г насам тя споделя навсякъде по света любовта към своя роден остров и разказва за спецификите в производството на ром Клемон, като по този начин оставя частица от острова в сърцето на всеки барман и почитател на рома. За 12 години в тази сфера, тя е успяла да се докосне до различни професионалисти в ром индустрията, което я прави изключителен познавач на цялата категория ром, но най-вече на най-малката и интересна част от този пазар - Агриколния ром.
Rhum Clément се произвежда на малкия о.Мартиник от повече от 100 год., като причина за неговото създаване е промяната на начина на производство на захар от тръстика към цвекло, което оставило безработни голяма част от местното население. Тогава предприемачът Homere Clement инвестира във фабрика за производство на нов продукт от съществуващата в изобилие захарна тръстика – ром, който се дестилира от прясно изстискан сок от захарна тръстика. За да не се загуби свежестта на сока, ромът се дестилира веднага, а ферментацията е в отворени казани за 24-36 часа/.
Най-характерното за френския стил ром, т.нар. Rhum Agricole, е производството му от ферментирал сок от захарна тръстика, а не от меласа (както е при повечето ромове от испански или английски стил). Резултатът е отчетлива нотка на свежест, билки, цветя, идващи от различните видове захарна тръстика (между 12 и 20). Rhum Clément следва традиционния начин на производство от 1887г, оставен в наследство от семейство Clément като белия ром (Blanc) е подходящ за коктейли, VSOP отлежава мин. 4 год., XO - мин. 6 год., а невероятният Clément l`Elixir е бленд от 3 различни XO рома. Внимание заслужава и 10-годишния ром, който освен свежест има и нотки на ванилия, тютюн, карамел.
Цена: 45лв
Местата са силно ограничени!